Radányi Lili Beszámolója

Két éve döntöttem el, hogy biztosan külföldön szeretnék tovább tanulni, miután elmentem az Educatio kiállításra. Mindegyik egyetem előadását meghallgattam, de a végén döntenem kellett, hogy melyik tetszik a legjobban és mi milyen előnyökkel jár. Mindenféleképpen külföldön és angolul szerettem volna tanulni, de pontosan tudtam, hogy nem szeretnék felvenni diákhitelt. Tavaly ősszel kiválasztottam, hogy Marketing Managementet szeretnék tanulni Dániában, Horsensben.

Az egyik ismerősöm tanult ezen az egyetemen, ő mesélt az oktatási rendszerről és a számtalan lehetőségről. Egyedül a VIA University College-en találtam Marketing Managementet, ami engem érdekel. Itt teljesen máshogy épül fel a rendszer, az én szakom két év AP degree-ből és utána másfél év Top-Up, Bachelor programból áll, ami egy 6 hónapos gyakorlatot is magába foglal. Szerintem ez hatalmas lehetőség, hiszen így nem a diploma után kell keresni egy céget, ahol kipróbálhatod magad és tapasztalatot szerezhetsz. Májusban az érettségi előtt kaptam meg az e-mailt, hogy felvettek, majd rögtön elkezdtem intézni a költözést, hogy minél jobb áron találjak repülőjegyet és szállást. Lehetetlen volt otthonról lakásokat keresni, így maradtam az iskola “kollégiumánál”, ami egy két emberre tökéletes méretű lakás, külön-külön szobával, közös nappalival, felszerelt konyhával és fürdőszobával. Augusztus elején költöztem ki, hogy mindent elintézzek és ismerjek már, mire elkezdődik az egyetem a hónap végén. Horsens nagyon kicsi város, teljesen más hangulata van, mint ahol felnőttem. Általában a társas házak két emeletesek és nincs kertjük, a családi házak pedig sokkal kisebbek, mint egy közepes méretű családi ház Magyarországon. Az egyetemtől negyed óra biciklivel a város, ahol rengeteg különleges hely van és a gyerekeknek pedig kialakítottak egy kis utcai játszóteret. Nem mondom, hogy az első heteim egyszerűek voltak, mire megszoktam az új otthonom, az új környezetet és kialakult a baráti társaságom, de nagyon sokat segített, hogy minden nap le foglaltam magam valamivel. Miután megérkezett a sárga kártyám elkezdtem munkát keresni, amit az egyetem mellett el tudok vállalni. Az egyetemen találtam egy hirdetést, hogy olaszul beszélő diákot keresnek egy dán céghez, részmunkaidőre. Rögtön jelentkeztem, örültem, hogy végre találtam olyan munkát, ami teljes mértékben kapcsolódik, ahhoz, amit tanulok. Október elejétől dolgozok a Trendhimnél, kiderült, hogy van a cégnek magyar weboldala is, így, mind a magyar részen, mind az olasz részen tudok segíteni. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontos, hogy minél több nyelvet beszéljünk, mennyi előnye van annak az embernek, aki beszél több idegen nyelvet. A legtöbb diákkal együtt én is járok dán nyelvtanfolyamra, ahol rengeteg beszédkészség fejlesztő gyakorlatot csinálunk, sokszor párban vagy csoportosan kell dolgozni. Az elején mindenkinek nagyon szokatlan volt a nyelv, én ezelőtt semmilyen skandináv nyelvet nem tanultam, így semmihez sem tudtam hasonlítani. A tanárok teljes mértékben partnerként kezelik a diákokat, bármiben segítenek és motiválnak minket. Az órákon négy fős tanulócsoportokban dolgozunk, amit a tanárok úgy állítottak össze, hogy lehetőleg két azonos nemzetiségű diák ne legyen egy csoportban. Ezzel a módszerrel, sokkal jobban megismerjük egymás képességeit, szokásait.

Egy percig sem bántam meg, hogy Dániát választottam, mindenkinek ajánlom, aki ingyenesen szeretne tanulni, egy barátságos környezetben.