M. Alexandra Beszámolója

Kicsivel több mint két hónapja élek Dániában, Aalborgban. A suli minden elképzelésemet felülmúlta, teljesen más az oktatási rendszer, mint otthon. Itt minden tényleg sokkal gyakorlatiasabb, feladatokon keresztül tanulunk, de ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell olvasni, tanulni, és órákra járni. A feladatokat csoportosan kell megcsinálni, emellett rengeteg prezentációt kell előadni, ami szerintem nagyon hasznos, mert az ember rákényszerül, hogy beszéljen, használja a nyelvet, még akkor is, ha az elején nem megy még olyan jól. Erre egyébként minden tanár bátorít is, mondván ne féljünk, mert az angol nekik sem és nekünk sem az anyanyelvünk, nem baj, ha hibázunk. A tanárok is nagyon kedvesek, segítőkészek, tele vannak energiával, mint általában minden dán.

Azon kívül, hogy minden sokkal drágább, mint otthon, tényleg minden szuper. Kivéve persze az időjárást. Nem mondanám azt, hogy esős, hiszen eddig csak kétszer áztam bőrig, ami, szerintem, elég jó arány. Inkább változékony, de meg lehet szokni. Persze az esőkabátomat otthon hagytam, úgyhogy az még csak nem régóta van itt kint velem. Meg kell becsülni, hogy itt van, akárcsak a biciklit. Szerencsés voltam, mert kocsival jöttem ki, ezáltal ki tudtam hozni a saját bringámat. Nagyon hasznos dolog, ez az ember legjobb barátja idekint, mivel a tömegközlekedés is nagyon drága.

Egy nagyon hasznos tipp a jövőre érkező diákoknak: időben kezdjék el a lakáskeresést, mert, ha nem, ki fognak futni az időből. Én is így jártam, de szerencsére volt előre lefoglalva egy ideiglenes szállásom, ami gyakorlatilag egy kemping volt. Szerencsére ott csak két hétig laktam. Ennek voltak előnyei is, például viszonylag közel volt a sulihoz, rengeteg diákkal megismerkedtem, és nagyon szép helyen volt. De ha teheti az ember, akkor jobb előre lefoglalt, állandó lakásba kiérkezni.

Tapasztalatom szerint jobb minél előbb elintézni a hivatalos papírokat, mint például az itt-tartózkodási engedélyt, a sárga kártyát és a CPR-számot, mivel ezek azok, amik nélkül elég nehezen boldogul az ember. Ezek nélkül munkát sem vállalhatunk, pedig az elég nyomós kérdés idekint. Hiszen, ha az embernek már csak egy diákmunkája is van, el tudja magát tartani, ha nem szórja két kézzel a pénzét. A munkával kapcsolatban még annyit, hogy ha valaki csak egy kicsit is beszél dánul, már több esélye van munkát kapni, igaz szinte minden dán beszél angolul. Ezért azt is érdemes minél előbb elkezdeni.

Összességében tényleg nagyon jó itt lenni, mindenkinek csak ajánlani tudom.